17 octubre concert de NAMASKAR | Cant Vèdic musicat a ESPAI TÒNIC

Aprofitant que el grup NAMASKAR de cant Vèdic musicat, haurà estat aquest mateix matí del 17 d’octubre inaugurant la jornada del VI Parlament Català de les Religions a Girona, els hem convidat per la tarda a ESPAI TÒNIC.

Així doncs el dissabte 17 Octubre 2015, a les 20h tindrem l’oportunitat d’assistir a un concert de mantres en sànscrit segons la tradició Vèdica.

Namaskar Canto Vedico

 

El grup va ser creat a finals de 2011 arran de la presentació del llibre “Iniciació als Veda”, de Raimon Panikkar, a la sala Tagore de Casa Àsia a Barcelona davant de més de 200 persones. Laia Villegas, traductora del llibre i reconeguda sanscritista va elogiar la pronunciació, ressaltant que aquesta és part fonamental dels cants.

Què són els Veda?

Els Veda són el conjunt de textos sagrats dels indoaris. Vedic és també el que actualment considerem com a sànscrit arcaic. Hi han estudis que daten la composició d’aquests himnes a 2500 a.C i d’altres a 1500 a.C, aquest període però, ja ens ajuda a situar-nos en un temps d’abans de l’escriptura.

1 2 3

Veda prové de l’arrel √ vid , que significa “coneixement”. El cant Vèdic és per tant resultat de la necessitat de transmetre aquest coneixement de manera oral. La recitació d’aquests himnes adquireix un caràcter musical ja que la pròpia llengua Vèdica es caracteritza per constar d’accent cromàtic indicat fins i tot gràficament en els textos posteriors fixats per escrit.

Recitar aquest coneixement de manera cantada era l’eina que facilitava als estudiosos, el memoritzar les escriptures de manera fidedigna. Es cantava i es segueix cantant fins als nostres dies utilitzant tres tons o accents bàsics: udātta “alt o agut” anudātta “baix o greu” svarita “circumflex o mitjà” que permeten la seva recitació de manera fluida i circular.

La tradició vèdica considera que aquests textos son śruti “escoltats”, es a dir no composats per la ment ni per esforç humà i que originàriament van ser rebuts per els ṛṣi “savis clarividents” que en estat de meditació, van poder escoltar aquest coneixement.

Vyāsa, aquell qui que va compilar el Mahābhārata, on es troba inclosa la bhagavad-gītā, va dividir el Yajurveda, el Veda original en 4 parts per a facilitar-ne el seu entendiment, quedant-ne:
Rgveda: himnes a ser cantats per els sacerdots oferents
Sāmaveda: cants per els actes de sacrifici
Yajurveda: fórmules sacrificials
Atharvaveda: himnes per al ritual domèstic

Tot i que originàriament aquest coneixement era una recitació màntrica que es cantava a capel.la, Namaskar ens els presenta amb un suau acompanyament instrumental.

Composat per Alicia Corral, professora de cant Vèdic tradicional, a la veu, per Manish Shrestha, músic i compositor, amb el sarod i Olga Solà, artista sonora i centrada en l’estudi del sànscrit, amb la tàmpura i el śruti box.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.