El PUNT AVUI amb Luthiers Drapaires

El col·lectiu d’investigació, nascut arran d’uns tallers al Bòlit l’any 2009, transforma deixalles electròniques en instruments i instal·lacions musicals.

Cada any llancem tot de ginys tecnològics –com ara mòbils, ordinadors i televisors– que encara funcionen i a què es poden donar nous usos. El grup d’investigació Luthiers Drapaires es dedica a reconvertir les deixalles tecnològiques en instruments, instal·lacions i autòmats musicals. Des de finals de febrer i fins al 14 de maig, es poden visitar deu de les seves creacions a l’ Espai Tònic, a Vulpellac.

Luthiers DrapairesPUNT AVUI Luthiers Drapaires a espai tònic està format per cinc persones vinculades a les arts, la cultura i el disseny, que, de mica en mica, han après a desmuntar i reprogramar electrodomèstics i maquinari informàtic. El grup va néixer arran d’uns tallers a Girona que el centre d’art contemporani El Bòlit va organitzar amb l’associació d’artistes audiovisuals Telenoika, el 2009. Des de llavors, reciclen aparells electrònics i els preparen perquè emetin sons i melodies. El procés de creació comença a les deixalleries, on se selecciona el material; després, es fa l’estudi acústic de les peces per veure com fer-les sonar i, finalment, es munten els instruments en tallers oberts.

David Sarsanedas, membre del grup, explica que el que es pot veure a l’Espai Tònic és “una retrospectiva de set anys de treball”, una selecció dels seus “instruments més representatius”. Destaca, per exemple, el nosignal, format per una sèrie de monitors d’ordinador que emeten notes i mostren colors, i l’hidròfon, que crea patrons rítmics amb l’amplificació del repic de gotes i rajolins d’aigua. El públic pot fer sonar alguns dels instruments, mentre que d’altres funcionen a partir d’algoritmes.

Luthiers Drapaires volen despertar consciències sobre la reducció de dinàmiques de consum i aposten per compartir a la xarxa els seus coneixements de reciclatge.

Us esperem a tots a l’exposició que tenim a l’ESPAI TÒNIC del 27 de febrer al 14 de maig 2016.

baixa

Podeu veure la nota a la hemeroteca del PUNT AVUI Aquí

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.