MAIG: EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA de JOAN GUERRERO

… I aquest mes de MAIG, del divendres 8 al diumenge 30, tenim entre nosaltres a Joan Guerrero!

Qui és JOAN GUERRERO…? Doncs us he d’explicar que nosaltres el vam conèixer “casualment” arran d’un documental que l’home-poeta Agustí Olivares ens va dur a ESPAI TÒNIC, i encara seguim meravellats. Meravellats de la seva sensibilitat extrema per la bellesa en el quotidià, de la seva mestria en temes de fotografia i per la naturalitat i humilitat en el tracte amb nosaltres. Trobades amb autors/artistes d’aquesta qualitat humana és el que don ple sentit a fer el que fem.

Amazònia (l'Equador), 1998
© Joan Guerrero

Joan Guerrero és un fotoperiodista amb una extraordinària trajectòria que uneix creació amb responsabilitat social, amor al carrer i ètica periodística, fotografia i referents cinematogràfics, poètica i narració quotidiana.

Va néixer a Tarifa el 1940. La seva vida és la d’un treballador emigrat a Barcelona que des de petit va haver de lluitar per guanyar-se la vida, primer com a peó i després com a obrer d’una fundició. Des de fa molts anys viu a Santa Coloma de Gramenet. Un obrer i un autodidacte amb una mirada privilegiada al dia a dia de les classes socials menys afavorides, a la lluita de la gent per la vida i també a l’alegria senzilla de la gent de les comunitats i dels barris.

El Raval (Barcelona), maig 1998
© Joan Guerrero

Guerrero és un veterà de la fotografia de premsa que ha treballat per a El País, El Periódico de Catalunya, El Observador i Grama, entre altres. Ha realitzat més de 40 exposicions i és també un fotògraf reconegut en l’àmbit de les arts visuals. Així mateix ha col.laborat en un munt de llibres amb poetes de renom.

Destaquem la seva estreta relació amb David Airob (premi World Press Photo) que els ha portat a realitzar el documental biogràfic “La Caja de Cerillas”* una veritable confessió vital de l’artista que reflexiona sobre la seva vida i la seva trajectòria fotogràfica.

“Hace muchos años, más de mil, en mi Tarifa natal,
un niño quiso fotografiar el viento con una caja de cerillas…”

Amb aquestes paraules, Joan Guerrero obre “La Caja de Cerillas”…

El documental es projectarà excepcionalment, ja que es tracta d’una obra inèdita, el dia 16 de maig a ESPAI TÒNIC, posterior a l’inauguració de l’exposició de Joan Guerrero. Veure el documental és una eina gairebé indispensable per entendre l’obra fotogràfica de Joan. Tenir l’oportunitat de mirar l’entorn a través dels seus ulls és una experiència que, us diem de veres, val molt la pena.

També el divendres 22 de maig al Teatre El Mundial és farà un passi debat amb la presència de Joan Guerrero i David Airob per als nois i noies de l’Institut de La Bisbal d’Empordà INS i per això mateix volem agrair a Pitu (Josep Pérez) cap d’estudis de l’institut per haver-ho coordinat amb l’Ajuntament.

Estem il·lusionats amb aquest projecte que ens dóna l’oportunitat de tenir entre nosaltres un poeta, un treballador i un creador extraordinari i també de poder oferir a La Bisbal d’Empordà aquesta proposta que no us deixarà indiferent i de la qual en podran gaudir tots públics.

Estaran exposades a ESPAI TÒNIC durant tot el mes de maig, 32 obres fotogràfiques de Joan Guerrero, sobre immigració, sobre la perifèria de les grans ciutats i alguna pinzellada d’Amèrica llatina, en definitiva sobre la poètica de la vida senzilla.

IMG_2379
© Tònic | Art i Comunicació

Des d’aquí també volem agrair a Clara de Nau Côclea per l’ajuda en la redacció de textos intrínsecs a l’exposició, així com la seva generositat en passar-nos els contactes directes per a fer-ne la difusió necessària per a la premsa. Això si és un bon treball d’equip!

*pots baixar-te aquí Dossier del documental “La Caja de Cerillas”

1 resposta
  1. carmen
    carmen says:

    Encuentro precioses las imagenes ,te trasladan a la realidad ,hacen que uno en verdad,pueda retratar,una preciosa imagen con una caja de cerilles ,enhorabuena ,por ser el resultado de un emigrante que logró progressar en tierra extraña,

    Carmen

    Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.