pierre d. la, ÀNIMA SURREALISTA

Benvolguts, aquí som de nou!!, i amb la següent proposta: Sala Blanca de l’ESPAI TÒNIC acollirà aquest mes de setembre a pierre d.la, ànima surrealista que ens mostrarà una col·lecció dels seus collages.

Inaugurem dissabte 10 setembre a les 20h, acompanyats de la proposta sonora de MurlacaAntuán, de Lantánidos

Us deixem amb el text íntegre d’Anna Pujol, exbecària d’Espai Tònic, i així aprofito per a felicitar-la per al seu escrit i interès en l’art! El mateix agraïment per Anna Font que també ens va donar un bon cop de mà abans d’estiu.

pierre-d-la

pierre d. la, ÀNIMA SURREALISTA

pierre d. la (Saragossa, 1969) viu des de l’any 2011 a Girona. És el fundador del mític grup Écrevisse. Actualment s’encarrega de programar les exposicions per a l'(A)parador22 de la Llibreria 22.

Poeta visual i artista plàstic. Coordinador i fundador del pasquí literari i visual poisson soluble. Coordinador de l’exposició Poesia visual a Aragó, Centre d’Històries 2014. Com a artista ha exposat en el Corner-Miz de Saragossa Activa el 2015, en el Col·legi d’Arquitectes de Saragossa el 2013, entre d’altres. Té publicat: Hacia el interior (Ed. Anorak, Saragossa, 2010); Juegos (Nanoediciones, Madrid, 2011); Distancia (Ed. Comuniter. Col. Resurrección, Saragossa, 2011); Deriva nº 1261 no realizada antes de visitarte (La espera ed., Tenerife, 2014). (A)parador22 és un projecte que transforma l’aparador de la Llibreria 22 en una petita galeria d’art. La proposta sorgeix de les inquietuds del creador saragossà pierre d. la – que ha participat en les dues últimes edicions del festival Domèstica i actualment resideix a Girona – i està perfectament alineat amb els objectius de l’associació: mostrar art fora dels llocs convencionals, situar-lo en espais diferents i donar-li una visibilitat directe i accessible per a tothom.

pierre d. la és artista, instal·lador, creador, imaginador, poeta, poeta visual, escriptor, editor, gestor, comissari, galerista, divulgador, personatge… i és dadà i surrealista. Les seves obres de finals dels anys 80 tenen influència en la poesia visual i objectual. Els elements gràfics, els signes i les lletres juguen un paper fonamental en la seva obra encara que no d’una forma tan neta i clara com ho desenvoluparà posteriorment. Són uns anys d’experimentació, diversió, jocs artístics i fins i tot excentricitats (com els grans artistes de les avantguardes històriques). Juntament amb la seva obra plàstica va desenvolupant un gust per l’objecte tridimensional, i per l’ocupació de l’espai, on va trobant una via de comunicació molt important: la instal·lació. Les seves instal·lacions tenen un fort caràcter poètic, són estèticament molt visuals i estan carregades de molts significats i referències. També és dins el grup Ecrévisse on va desenvolupant la seva faceta literària i la poesia escrita. Realitzen accions i performances on la paraula té el paper protagonista.

ecrevisse
Després d’Écrevisse, la seva obra ha continuat mantenint les referències i influències que va desenvolupar en el grup. Els experiments visuals previs li han servit per consolidar una obra plàstica que va adquirint puresa i simplicitat en els elements compositius a mesura que va passant el temps. Els elements utilitzats per pierre d. la són quasi reiteratius: lletres, signes de puntuació, rellotges, maniquís, sabates, barrets… apareixen de forma continuada a les seves obres. Algunes de les seves primeres obres són més complexes en el seu desenvolupament, utilitzava veladures, capes, textos i diferents elements. Aquests elements amb el temps els ha anat depurant fins a mantenir un únic element gràfic de color negre sobre fons blanc com a protagonista de l’obra, d’aquesta manera facilita més la lectura i augmenta la seva contundència visual.

a1a26671c5a283701b727e0f7bcb3fa4

També forma part de l’Associació ad’Art. Una associació que neix a principis del 2009 fruit de les inquietuds d’artistes, creadors, estudiants i amants de l’art que volen donar un altre impuls a la programació cultural gironina amb projectes basats en noves propostes, nous artistes i nous espais. Ad’Art pretén oferir una forma d’entendre l’art propera, accessible i de qualitat. Écrevisse mai va centrar els seus interessos en la producció d’obres o d’exposicions impecables des d’un punt de vista formal sinó que, nadant a contracorrent van preferir treballar el concepte d’equip i la possibilitat de generar idees així com la conquesta d’espais no necessàriament destinats, en principi, a acollir projectes artístics. «Els objectes trobats sempre m’han seduït. Crec sincerament en el poder de les coses». «Es tracta d’un joc on van apareixent artistes, escriptors, etc. que m’han influenciat en algun moment de la meva vida. El procés creatiu està basat en l’atzar, en trobar un element característic d’aquestes persones i unir-lo amb la inicial del seu nom o del seu cognom per crear una imatge d’ell o ella».

Del 10 de setembre al 15 d’octubre podeu veure a la Sala Blanca d’Espai Tònic l’exposició: “Un ser inquietante emerge [de la nada] para subrayar el énfasis de la melancolía.” Aquesta exposició li ha servit a pierre d. la per reprendre el fil de la seva obra, després de portar un temps dedicant-se a donar visibilitat a obres d’altres artistes.

Espai Tònic lliga en un mateix moment, Beat Keller i pierre d. la, dos artistes que comparteixen afinitats artístiques i amistat.

Benvinguts!

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

  1. […] imatges aquí presents són de: poisson soluble, espai Tònic i Zaragoza […]

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.